Preview

Science. Innovations. Technologies

Advanced search

The use of jerusalem artichoke (helianthus tuberos-us l.) As a component of the nutrient solution

Abstract

In this paper we present the studies of various Jerusalem artichoke fractions, which can be successfully used as a component of nutrient media for the growth of acidophilic lactobacilli. The dependence of the growth of acidophilic microflora on the introduction of a fraction of carbohydrates, organic acids, amino acids from Jerusalem artichoke as stimulants has been revealed. The minimal stimulating concentrations of carbohydrates, organic acids, amino acids are determined, for all fractions they are 0.25%. The growth of bacteria in this case is 9.5%, 6%, 4.3%, respectively, compared with the control environment. According to the results of the study, it was shown that the isolated fractions exert a stimulating effect on the growth and development of microorganisms when adding to the culture medium. In this case, the most effective fraction is the carb of Jerusalem artichoke.

About the Authors

Anastasia Mikhailovna Filippova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Evgenija Vladimirovna Denisova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Svetlana Fedorovna Andrusenko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Виноградова А.В., Паклина О.В., Анашкина Е.Н. Топинамбур -перспективное сырье биотехнологии / Вестник Пермского национального исследовательского политехнического университета. Химическая технология и биотехнология. 2010. № 11. С. 137-142.

2. Иркитова, А.Н. Эколого-биологическая оценка штаммов lacto-bacillus acidophilus, используемых в производстве пробиотических продуктов: автореф. дис.. канд. биолог. наук / Институт экологии и генетики микроорганизмов Уральского отделения Российской академии наук. Пермь, 2012.

3. Яапенко М.А., Аванесян С.С., Андрусенко С.Ф. Подбор оптимальных параметров для выделения высокомолекулярных углеводов на примере инулина / В сборнике: XII Международная научно-инновационная конференция аспирантов, студентов и молодых ученых с элементами научной школы «Теоретические знания - в практические дела» сборник материалов конференции: в 2 ч. Омск, 2011. С. 37-39.

4. Лысенко Ю.А., Яунева А.В., Волкова С.А., Николаенко С.Н., Петрова В.В. Подбор оптимальной питательной среды для культивирования, концентрирования и высушивания клеток lactobacillus acidophilus // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2014. № 102. С. 689-699.

5. Мустафаев А.А., Лысенко Ю.А., Пономарева Л.О., Носенко А.В., Петрова В.В., Ситников И.В. Использование продуктов растительного сырья как основы для культивирования лакто-бактерий // В сборнике: Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции Сборник статей по материалам II научно-практической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых. 2016. С. 204-207.

6. Топинамбур-инновационный ресурс в развитии экономики России / В.И. Старовойтов, О.А. Старовойтова, П.С. Звягинцева [и др.] // Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки. 2013. № 2. С. 30-33.

7. Титок В., Веевник А., Ярошевич М. Топинамбур - культура многофункционального назначения / Наука и инновации. 2014. Т. 5. № 135. С. 26-28.


Review

For citations:


Filippova A.M., Denisova E.V., Andrusenko S.F. The use of jerusalem artichoke (helianthus tuberos-us l.) As a component of the nutrient solution. Science. Innovations. Technologies. 2018;(1):203-210. (In Russ.)

Views: 35


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2308-4758 (Print)