Preview

Science. Innovations. Technologies

Advanced search

CONTENTS ASCORBIC ACID AND RUTIN IN ENZYMATIC CULTURE OF KOMBUCHA (MEDUSOMYCES GYSEVII) UNDER DIFFERENT CONDITIONS OF CULTIVATION

Abstract

At present it remains relevant to the search for natural sources of vitamins. This article discusses the microbial symbiont origin - Medusomyces gysevii (Kombucha) as a potential resource object to get vitamins C and P. Given the high adaptive potential of the symbiont, for the purpose of influencing the ability of Kombucha to synthesize certain biologically active substances can be varied the conditions of its cultivation, by selection of nutrient medium and duration of cultivation. Microbial symbiont cultivated to 395 days in standard culture medium, on the basis of black tea, as well as on media with his replacement and the combination with Lemon balm (Melissa officinalis), Pedunculate oak (Quercus robur), Common bilberry (Vaccinium myrtillus), Callisia fragrans (Callisia fragrans). The highest content of the studied vitamins at the Medusomyces gysevii cultivation on nutrient media with Common bilberry with sucrose, Callisia fragrans with black tea and sucrose, Pedunculate oak with sucrose. The most optimal time of cultivation of Kombucha are 10 days.

About the Authors

Nadezhda Ivanovna Bondareva
North-Caucasian Federal University
Russian Federation


Svetlana Sergeevna Mitina
North-Caucasian Federal University
Russian Federation


Svetlana Surenovna Avanesyan
North-Caucasian Federal University
Russian Federation


Lyudmila Dmitrievna Timchenko
North-Caucasian Federal University
Russian Federation


References

1. Афиногенова С.Г. Витамины. Учебно-методическое пособие для студентов биолого-химического факультета / С.Г Афиногенова, Э.А. Сидорская. Арзамас: АГПИ им. А.П. Гайдара. 1990. 65 с.

2. Борисова Е.О. Назначение витаминов во время беременности //Лечебное дело. Клиническая фармакология. №3. 2010. С. 20-29.

3. Веревкина, М.Н. Стимуляторы в макромире и микромире: методическое пособие / М.Н. Веревкина, А.Ф. Дмитриев // Ставрополь: Изд-во СтГАУ «АГРУС», 2004. 48 с.

4. Витаминные ресурсы и их использование // Спб.; М., 1955.

5. Витамины / Под редакцией М.И. Смирнова // Медицина. 1974.

6. Витамины и здоровье / Под редакцией проф., доктора мед. наук А.К. Батурина / Министерство здравоохранения и социального развития Российской Федерации. 2009.

7. Георгиевский В.П. Биологически активные вещества лекарственных растений / В.П. Георгиевский, Н.Ф. Комисаренко, С.Е. Дмитрук. Новосибирск: Изд-во «Наука», 1990. 144 с.

8. Гнеушева И.А. Биотехнологическая переработка отходов производства гречихи и получение ценных продуктов / И.А. Гнеушева: дис.. на соиск. уч. степ. канд. технич. наук. Воронеж. 2014. 143 с

9. Горбачев В.В. Витамины, микро- и макроэлементы. Справочник / В.В. Горбачев, В.Н. Горбачева. Минск: Книжный дом; Интерпрессервис. 2002. 544 с.

10. Девис М. Витамин С: химия и биохимия / М. Девис, Дж. Остин, Д. Патридж // Пер. с англ. Медицина. М., 1999.

11. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков, В.В. Арасимович, М.И. Смирнова-Иконникова, Н.П. Ярош, Г.А. Луковникова // Изд. 2-е. Ленинград: Колос, 1972. 456 с.

12. Ишунина Т.А. Влияние аскорбиновой кислоты на морфологические показатели печени морских свинок в норме и при заживлении раны в области брюшной стенки // Фундаментальные и прикладные исследования: проблемы и результаты. 11. 2014. С. 38-43.

13. Ковтун Г.А. Реакционная способность взаимодействия фенольных антиоксидантов с пероксильными радикалами // Катализ и нефтехимия. 2000. №4. С. 1-9.

14. Митина С.С. Влияние условий выращивания Medusomuces gysevii на витаминный состав культуральной жидкости / С.С. Митина, И.В. Ржепаковский, Н.И. Бондарева // Биоразнообразие, биоресурсы, биотехнологии и здоровье населения Северо-Кавказского региона: мат-лы II ежегодной научно-практ. конф. «Университетская наука региону» (7-28 апреля 2014г.). Ставрополь, 2014. С. 153-159.

15. Митина С.С. Измерение показателей биологической активности культуральной жидкости чайного гриба (Medusomyces gysevii) в процессе культивирования / С.С. Митина, С.С. Аванесян, Н.И. Бондарева, Л.Д. Тимченко // Биоразнообразие, биоресурсы, биотехнологии и здоровье населения Северо-кавказского региона: мат-лы III ежегодной научно-практ. конф. «Университетская наука региону» (14-30 апреля 2015 г.). Ставрополь, 2015. С. 203-208.

16. Митина С.С. Влияние состава питательной среды на количество витамина С в культуральной жидкости симбионта (Medusomyces gysevii) / С.С. Митина, Н.И. Бондарева, С.С. Аванесян, М.Н. Сизоненко // В сборнике: Физико-химическая био­логия, 2015. С. 113-116.

17. Неумывакин И.П. Чайный гриб - природный целитель. Мифы и реальность // СПб.: Изд-во «ДИЛЯ». 2007. 160 с. ISBN: 978-588503-307-7.

18. Ольгин О. Опыты без взрывов. М.: Химия, 1986. 130 с.

19. Полинг Л. Витамин С и здоровье. М: Изд-во: «Наука». 1975. 80 с.

20. Разумов А.С. Биохимические и клинические аспекты современной витаминологии: уч. пособие и тест-задания для интернов и ординаторов КемГМА. Кемерово, 2013. 220 с.

21. Скарборо Г., Бахарах А. Витамин Р // Сборник Биохимия и физиология витаминов, пер. с англ. М., 195. 2. С. 7.

22. Тур А.Ф. Рахит // Л.: Медицина, 1966. 172 с.

23. Цимбалiста Н.В. Гiгiэнiчна оцiнка рiвнiв споживання основних груп харчових продуктiв населенням Украiни дii / Н.В. Цимбалiста // Проблеми харчування. 2008. № 1-2. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.medved.kiev.ua.

24. Юркевич, Д.И. Метод 1Н ЯМР спектроскопии в исследовании экзометаболитов развивающихся микроорганизмов: дис.. канд. биол. наук: 03.00.02 / Юркевич Дмитрий Иосифович - Пущино. 2002. 201 с.

25. Яковлева Г.П. Лекарственное сырье животного и растительного происхождения. Фармакогнозия. Спб.: СпецЛит. - 2006. - 845 с.

26. Ahmed S. Induction of xylanase and cellulose genes from Trichoderma harzianum with different carbon sources / S. Ahmed, A. Quart, A. Night, N. Saima, R. Spayed, J. Amery // Pak. J. Biol. Sic. 2003. 6. P.1912-1916.

27. Cathcart R. Unique function of vitamin C // Med Hypothes. Vol. 35. 1991. P. 32-37.

28. Malbasa R. Sucrose and inulinbalance during tea fungus fermentation / R. Malbasa, E. Loncar and Lj. Kolarov // Roum Biotechnol Lett. 7(1). 2002a. P. 573-576.

29. Petrovic S. Nutritive characteristics of tea fungus metabolites / S. Petrovic, E. Loncar, N. Ruzic and Lj. Kolarov / faculty of Technology, Novi Sad, Proceedings. - Vol. 26-27. - 1995-1996. - P. 257-269.

30. http://www.med007.ru/publ/genetika_i_gennaja_inzhenerija/ biotekhnologija_poluchenija_vitaminov/18-1-0-1547 (Дата обращения: 15 января 2016 года).

31. http://biochem.vsmu.edu.ua (Дата обращения: 2 ноября 2015).

32. http://www.scienceforum.ru (Дата обращения: 2 ноября 2015).


Review

For citations:


Bondareva N.I., Mitina S.S., Avanesyan S.S., Timchenko L.D. CONTENTS ASCORBIC ACID AND RUTIN IN ENZYMATIC CULTURE OF KOMBUCHA (MEDUSOMYCES GYSEVII) UNDER DIFFERENT CONDITIONS OF CULTIVATION. Science. Innovations. Technologies. 2016;(2):147-158. (In Russ.)

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2308-4758 (Print)